De Derde Helft

Discussievoer voor 16 miljoen bondscoaches

‘’Ik vind het noodzakelijk voor voetballende vrouwen dat ze ook in een mannenteam kunnen spelen’’

De Derde Helft duikt bij elke post het nieuws in op zoek naar een sportgerelateerde uitspraak. Deze wordt vervolgens onderzocht en beargumenteerd. In deze editie: Hope Solo, keepster van het nationale Amerikaanse vrouwenelftal. Zij wil graag bij een mannenteam spelen uit een lagere divisie spelen. De keepster van Seattle Sounders denkt het niveau aan te kunnen, en vindt dat er niet veel mogelijkheden voor voetballende vrouwen zijn. ‘’Ik vind het noodzakelijk voor voetballende vrouwen dat ze ook in een mannenteam kunnen spelen.’’

Feiten
Hope Solo is een international voor de USA en heeft al meer dan 100 interlands achter haar naam staan. Bovendien won ze een gouden Olympische medaille in 2008. Ze keept momenteel voor Seattle Sounders in de Major Soccer League. Een ander niet onbelangrijk detail is dat de 30-jarige Amerikaanse een lust voor het oog is. Ze ging uit de kleren voor the body issue van ESPN. Of haar eventuele mannelijke collega’s de hormonen in bedwang kunnen houden, is nog maar de vraag.

De FIFA maakt inderdaad onderscheid in vrouwen- en mannenvoetbal. Op amateurniveau is het wel mogelijk, zij het in de jeugdelftallen, om mixelftallen te hebben.

Het idee van Hope Solo is niet uit de lucht komen vallen. Zo heeft Perugia, dat nu in de Serie B speelt in Italië, in 2003 getracht twee vrouwen aan te trekken: Birgit Prinz en Hanna Ljungberg. Een jaar later claimde het Mexicaanse Calaya speelster Maribel Dominguez te hebben gecontracteerd. De FIFA greep meteen in en blies de transfer af.
In ieder geval weten we wel zeker dat bovengenoemde dames echt van het vrouwelijke geslacht zijn. Want ook dat is niet altijd het geval. De tweeling Bilguisa en Salimata Simpore zou vorig jaar meedoen aan het WK voor vrouwen. Toen de geruchten gingen dat zij van het mannelijke geslacht waren, pakten ze zelf hun biezen. Niet verwonderlijk is dat de tweeling de ‘Lelijke Zusters’ worden genoemd.

Voorargumenten
Vrouwen in het mannenvoetbal. Dat plan zal er niet zomaar doorkomen. Als stoere man tegenover een schone blonde… Het is moeilijk voor te stellen. Toch is er een gouden regel in dit leven: onderschat de vrouw nóóit. Want vrouwen kunnen wel degelijk voetballen. Hope Solo zei er het volgende over: “It’s unfortunate that it wouldn’t be allowed by FIFA because I think as women, we need a place to play and there’s not always a lot of opportunities to become the best in the world, and if you look at the players who want to do it, they want to be the best in the world; the Martas, Maribel Dominguez, the Ljungbergs.’’

Maribel Dominguez, Solo en Ljungberg zijn al eerder genoemd in dit stuk, maar wat te denken van Marta. Marta is de Messi van het vrouwenvoetbal; de crème de la crème. De Braziliaanse is de beste vrouwelijke voetballer ter wereld. Natuurlijk, niet elke vrouw kan mee op het hoogste niveau bij de mannen, zo eerlijk moet je zijn. Maar dames van deze kwaliteiten, ook met dit fysieke postuur en de wil om de beste te zijn, zij zouden echt niet misstaan in een mannenteam.

Tegenargumenten
Het is niet voor te stellen dat we ooit het vrouwelijk schoon op het groene gras zien dartelen tussen de stevige gestaltes van het mannelijke topvoetbal. Er is nu eenmaal vrouwenvoetbal en mannenvoetbal, gescheiden. Het aantal vrouwen dat wíl en kán spelen op mannelijk topniveau zal waarschijnlijk dermate klein zijn dat deze grote stap niet nodig is. Bovendien zou zo’n stap betekenen dat de pareltjes van het vrouwenvoetbal zich in de anonimiteit van het mannenvoetbal zullen begeven, wat de stormachtige ontwikkeling van het vrouwenvoetbal juist weer tegenhoudt.

Meer en meer wordt er geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal, dat op alle terreinen grond wint. Véél meer jonge meisjes gaan voetballen. Deze stijgende lijn is jaren geleden al ingezet, en dat gaat dus in de loop van de tijd haar vruchten afwerpen. Juist met in het achterhoofd die gedachte zouden de pareltjes zich niet bij de mannen moeten voegen. Zeker als je weet dat Marta in Amerika zo’n vijf miljoen dollar per jaar verdient, omdat het vrouwenvoetbal daar al ver ontwikkelt is in vergelijking met het mannenvoetbal.

‘’Doping, publiciteitsgeile spelers, homofobie, arbitrale blunders. Het zijn ingrediënten die ook in het mannenvoetbal (veelvuldig) voorkomen. Eigenlijk verschilt het vrouwenvoetbal helemaal niet zoveel van het mannenvoetbal,’’ zo schreef Jeroen Haverkort ooit in Spits. Het wereldje is, op een andere schaal, vergelijkbaar met het mannenvoetbal.

Conclusie
De Marta’s en Solo’s van deze wereld zouden ongetwijfeld meekunnen in een lagere divisie van het mannenvoetbal. Toch lijkt een dergelijk plan puur onhaalbaar. Zou de toch al vrij conservatieve FIFA ooit groen licht geven voor zo’n grote stap? Zeker met in het achterhoofd dat het vrouwenvoetbal zich stormachtig ontwikkelt en dat deze qua niveau wel achterblijft bij het mannenvoetbal (slechts de parels zullen zich waarschijnlijk staande kunnen houden), lijkt het een gedane zaak dat vrouwen- en mannenvoetbal gescheiden blijft.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: