De Derde Helft

Discussievoer voor 16 miljoen bondscoaches

”De resultaten in Europa laten zien dat de Eredivisie meer krediet verdient”

De Derde Helft duikt bij elke post het nieuws in op zoek naar een sportgerelateerde uitspraak. Deze wordt vervolgens onderzocht en beargumenteerd. In deze editie: Steve McClaren, coach van FC Twente. Hij trainde van 2008 tot 2010 de Tukkers, en is sinds twee maanden terug op Twentse bodem. Hij vindt dat de Eredivisie er in de tussentijd op vooruit is gegaan, en deed daarom de volgende uitspraak: “De competitie is in vergelijking met mijn vorige periode bij Twente sterker geworden. De resultaten in Europa laten zien dat het Nederlandse voetbal meer krediet verdient.’’

Feiten
Steve McClaren begon als trainer van Twente in het seizoen 2008/2009. Hij behaalde toen een knappe tweede plek, op elf punten achterstand van AZ. In zijn tweede seizoen werd Twente nipt kampioen, waarna hij besloot zijn heil te zoeken bij het Duitse Wolfsburg. De prestaties vielen daar dermate tegen dat hij zijn koffers al vroegtijdig mocht pakken. Omdat Twente ook niet tevreden was met de prestaties van Co Adriaanse, werd op 7 januari de terugkeer van de flamboyante Engelsman definitief gemaakt.

Over het niveau van de Eredivisie zegt hij het volgende. ‘Ik ben blij met hoe het Nederlandse voetbal ervoor staat’, liet McClaren weten op de site van de FIFA. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat er gezien wordt wat er gaande is. Als je praat over het Nederlandse voetbal en de clubs hier is het duidelijk dat het meer krediet verdient. De resultaten in het Europese voetbal bewijzen dat.’

‘Neem Ajax. Door een freak-resultaat (de 7-1 overwinning van Olympique Lyon op Dinamo Zagreb, red.) haalden ze niet de knock-out fase van de Champions League en ze winnen op Old Trafford van Manchester United’, staaft de Engelse coach zijn mening met feiten. ‘AZ, PSV en wij zitten bij de laatste zestien van de Europa League. En dat hadden ook zomaar vier clubs kunnen zijn. Het bewijst de kracht van de Eredivisie.’

Om deze uitspraak van McClaren te bevestigen en/of te weerleggen, pakken we de uitspraak op twee aspecten: de resultaten van Nederlandse clubs in de UEFA Cup/Europa League en de resultaten van de Eredivisieclubs in de Champions League.

– Europa League
* 2008/2009
In de wat toen nog de UEFA Cup heette was de Eredivisie ruim vertegenwoordigd in de poulefase.  Twente, NEC, SC Heerenveen, Ajax en Feyenoord maakten hun opwachting op het Europese toneel. SC Heerenveen en Feyenoord strandden op de laatste plekken in hun poules, terwijl NEC , Twente en Ajax de poulefase overleefden en bij de laatste 32 behoorden. Uiteindelijk gingen Twente en NEC in deze ronde ten onder  tegen respectievelijk Olympique Marseille en Hamburger SV. Ajax haalde de volgende ronde door Fiorentina uit te schakelen, maar verloor uiteindelijk de strijd in de achtste finales van Twente-‘killer’ Marseille.

*2009/2010
In dit seizoen werd de UEFA Cup omgetoverd tot de Europa League. In de poulefase wordt ons kikkerland vertegenwoordigd door Heerenveen, Ajax, Twente en PSV. Waar er in 2008/2009 drie van de vijf de poulefase overleefden, zijn dat er nu drie van de vier. Alleen Heerenveen wordt uitgeschakeld. Het enige punt is dat van deze overlevenden geen enkel team verder komt dan de ronde erna, de laatste 32. Ajax verliest over twee duels van Juventus, Twente wint thuis van Werder maar verliest met 4-1 uit, en PSV moet zich over twee wedstrijden gewonnen geven tegen Hamburger SV.

*2011/2012
Het huidige Europa League-seizoen is nog bezig, maar voor het grootste deel is Nederland al uitgeschakeld. Nederland was in de groepsfase vertegenwoordigd door Twente, AZ en PSV. Allen overleefden zij de poule, en het drietal werd aangevuld door Ajax dat uitgeschakeld werd in de Champions League. Opvallend is ook dat er maar liefst drie van de vier Eredivisieclubs de volgende ronde overleefden: PSV versloeg Trabzonspor, AZ was de baas over Anderlecht en Twente ging door ten koste van Steaua Boekarest. Alleen Ajax werd uitgeschakeld door grootmacht Manchester United, ondanks een knappe 2-1 overwinning op Old Trafford. In de achtste finales begon de grotere schifting van Nederlandse clubs: Twente verloor over twee duels van Schalke’04 en PSV van Valencia. AZ won wel knap van Udinese en staat dus in de kwartfinales (volgende week donderdag) tegenover het Valencia dat PSV uitschakelde.

Samenvattend kun je dus stellen dat in het seizoen 2008/2009 vijf clubs meededen, drie de groepsfase overleefden. Van die drie werden er twee uitgeschakeld in de 1/16e finales en één werd er uitgeschakeld in de 1/8e finales.
In 2009/2010 deden er vier clubs, waarvan er drie de groepsfase overleefden. Een ronde verder, in de 1/16e finales, lagen ze er echter allemaal uit.
Dit seizoen deden er drie clubs mee in de poulefase, en zij haalden ook allemaal de volgende ronde, waarin dit drietal aangevuld werd door Ajax. In de 1/16e finales wordt alleen Ajax uitgeschakeld, en gaan er dus drie clubs naar de 1/8e finales. Daarin overleeft AZ, dat volgende week de kwartfinale gaat spelen.
In de vorige jaren onder McClaren haalde geen enkel Nederlands team dat. De kwantiteit van de Nederlandse clubs is minder, de kwaliteit is echter groter.

– Champions League
* 2008/2009
De Eredivisie speelde vrijwel geen rol van betekenis in deze Champions League-editie. Twente had in de derde voorronde geen enkele kans tegen Arsenal en stroomde de UEFA Cup in. PSV bereikte nog wel de poulefase, maar eindigde roemloos laatste in een poule met Liverpool, Atlético Madrid en Olympique Marseille. Marseille schakelde later in de UEFA Cup nog Twente en Ajax uit.

*2009/2010
Dit seizoen was de inbreng van de Eredivisie net zo groot als in 2008/2009. Twente strandde wederom in de derde voorronde, nu tegen Sporting Lissabon. AZ bereikte wel de poulefase van de Champions League, maar had hier niks in te brengen: een laatste plek onder Olympiakos Pireaus, Arsenal en Standard Luik.

*2011/2012
Twente kreeg het ook dit seizoen voor elkaar om te stranden in de derde voorronde, ditmaal was Benfica de baas over de Tukkers. Ajax haalde de poulefase wel, maar werd op miraculeuze wijze uitgeschakeld door een verdachte 1-7 overwinning van Lyon op Dinamo Zagreb. Daardoor moest Ajax op één goal na naar de Europa League.

Hier kun je samenvattend wel zeggen dat Nederland nooit een grote inbreng heeft gehad in de Champions League in de jaren onder McClaren. Toch zat Ajax er dit jaar zo dichtbij, en werd het in ieder geval geen kansloos laatste. Het verschil is minimaal, maar de inbreng van Ajax dit jaar was groter dan die van PSV in 2008/2009 en die van AZ in 2009/2010.

Conclusie
McClaren stelt dat de Eredivisie sterker is geworden op basis van de Europese resultaten. Na een fikse onderbouwing moeten we concluderen dat The Wally With The Brolly gelijk heeft. In de Europa League is de kwantiteit minder, maar de kwaliteit hoger; in de Champions League is het verschil minimaal maar ook verbeterd ten opzichte van de eerste twee jaar FC Twente onder leiding van Steve McClaren.

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie