De Derde Helft

Discussievoer voor 16 miljoen bondscoaches

”Het is tijd dat iemand het stokje van Blatter overneemt”

De Derde Helft duikt bij elke post het nieuws in op zoek naar een sportgerelateerde uitspraak. Deze wordt vervolgens onderzocht en beargumenteerd. In deze editie: Gordon Taylor, voorzitter van de Engelse spelersvakbond. ‘’Het is tijd dat iemand het stokje van Sepp Blatter overneemt.’’

Feiten
Sepp Blatter is sinds 1998 voorzitter van de FIFA, de internationale voetbalfederatie. De excentrieke Zwitser is al actief voor de FIFA toen uw blogger nog vloeibaar was. Hij begon in ’75, toentertijd als technisch directeur van de FIFA. Bij zijn aanstelling als voorzitter, gingen er al geruchten over omkoop en fraude. Die argumenten hebben ‘the Godfather van het internationale voetbal’ altijd achtervolgd, maar werden nooit gegrond.

Waar onzekerheden bij tennis allang worden opgelost door middel van videobeelden, vindt er in het voetbal nog regelmatig veel onrecht plaats. Blatter is de gebeten hond; hij is altijd fel tegen elektronische hulpmiddelen geweest. De enorme druk vanuit de sportwereld lijkt de conservatieve Blatter eindelijk van mening hebben doen veranderen. Hij sprak vorige week eindelijk uit de doellijntechnologie door te willen voeren.



Voorargumenten
Heeft onze Sepp zijn beste tijd gehad? Zelf wil hij daar nog niet over nadenken, maar de geluiden van buitenaf worden steeds grondiger. Dat vuurtje werd eind vorig jaar nog eens opgestookt na een discutabele uitspraak van de FIFA-baas. Hij verklaarde toentertijd tegen CNN dat racisme opgelost kan worden met een simpele handdruk achteraf. Jarenlang strijden er verschillende campagnes, zoals Stand Up Speak Up, tegen racisme in het voetbal. Oftewel, de belangrijkste man binnen het technische voetbalvlak nuanceert een pijnlijk taboe alsof het niks is. Blatter nuanceerde vervolgens zijn uitspraken ook weer, door te stellen dat CNN’s interpretatie onjuist was.

Sport ontwikkelt zich in rap tempo. Technologie komt daar steeds vaker bij kijken. Blatter zei ooit het volgende: ‘’Zolang ik baas ben van de FIFA, komen er géén tv-beelden.’’ Hij verklaarde foute beslissingen met termen als ‘zo is het leven’. Het aantal schrijnende voorbeelden van foute en bijzonder doorslaggevende beslissingen stapelde zich op. Één van de uitschieters was de goal van Lampard, op het vorige EK.

Blatter leek de sta-in-de-weg voor de revolutie binnen het voetbal. Blijkbaar heeft de goede man een toch een paar keer achter zijn oren gekrabd, nadat hij vorige week een wel zeer opmerkelijke uitspraak deed. De toch al niet zo jonge Zwitser zei ‘dood te gaan’ bij een herhaling van een dergelijke situatie als toentertijd met Lampard. De spelregelcommissie IFAB wordt binnen geringe tijd ingelicht over een voorstel voor doellijntechnologie.

En dat allemaal met in het achterhoofd de volgende wijze woorden: ‘’Zolang ik baas ben van de FIFA, komen er géén tv-beelden.’’

Tegenargumenten
Over de big boss kun je zeggen wat je wil. Hij wordt met alles in verband gebracht: conservativiteit, racisme, omkoop, fraude… Maar van loyaliteit kun je hem niet betichten.

Blatter is al vanaf 1975 actief voor de FIFA, wat inhoudt dat hij al dus al 37 jaar (!) actief is. In een sportwereld waar vrijwel alle functies worden ingevuld door voorbijgangers, is dat een ongekend aantal jaren. Hij heeft bewezen een voetbalfederatie te kunnen leiden en is een gerenommeerde naam in de sportwereld. In die tijd heeft hij het dus nooit zo bont gemaakt, dat hij weggestuurd werd. Hij hield onder andere de Europese Competitie tegen, een idee van de G14, wat hem veel lof opleverde.

Conclusie
Blatter heeft bewezen een prima loyale voorzitter te zijn. Toch denkt De Derde Helft dat Gordon Taylor gelijk heeft. Bij zoveel discutabele verdenkingen van imagoschadende praktijken, heeft Blatter een bepaald beeld over zich heen gekregen. Bovendien, voor  iemand die uitspreekt onder zijn tijd nooit toe te geven aan videotechnologie, gaat hij wel héél gemakkelijk overstag. Misschien is het wel een teken dat dit onderzoekt bevestigt. Bij invoering van de doellijnhulpmiddelen, heeft Blatter zijn beste tijd gehad. Blatter is te traag gebleken om de ontwikkeling van het voetbal bij te houden.


Volgende keer in De Derde Helft: Luc Castaignos over de jeugdopleiding van Feyenoord!

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie