De Derde Helft

Discussievoer voor 16 miljoen bondscoaches

”De jeugdopleiding van Ajax is bekender, maar niet beter”

De Derde Helft duikt bij elke post het nieuws in op zoek naar een sportgerelateerde uitspraak. Deze wordt vervolgens onderzocht en beargumenteerd. In deze editie: Luc Castaignos, oud-Feyenoorder en momenteel actief voor Internazionale. ‘’De jeugdopleiding van Ajax is bekender, maar niet beter’’

Feiten
Luc Castaignos voetbalt momenteel in Milaan, voor Internazionale FC. Van 2007 tot 2010 was de Schiedammer actief in de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2009 debuteerde hij in Feyenoord 1, maar in het seizoen 2010-2011 brak hij pas echt door. Hij scoorde 15 keer en maakte aan het eind van het seizoen de stap naar het grote Milaan.

De Feyenoord Academy bezit de titel ‘beste jeugdopleiding van Nederland’ door het behalen van de Rinus Michels-award. Daarentegen heeft Ajax in Italië de Città dei Ciclopi-award gewonnen. De Italianen bombardeerden de Ajax-jeugd zelfs tot beste jeugdopleiding ter wereld.

Voorargumenten
Castaignos deed de volgende uitspraak in het interview met Voetbalzone.nl:  ‘’We hadden bewezen dat de jeugdopleiding van Feyenoord de beste van Nederland is. De jeugdopleiding van Ajax is bekender, maar niet beter. Kijk maar naar de hoeveelheid spelers die via de jeugdopleiding van Feyenoord zijn doorgebroken in het eerste elftal. En de jeugdelftallen van Nederland zitten vol Feyenoorders.”

In de huidige selectie van Feyenoord zitten 28 spelers. Daarvan komen er vijftien uit de eigen jeugd, een percentage van 54%. Van deze vijftien zijn er acht die een grote bijdrage hebben bij het eerste elftal, te weten Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Kelvin Leerdam, Jerson Cabral, Kaj Ramsteijn, Jordy Clasie, Erwin Mulder en Miquel Nelom. De rest is vooral aanstormend talent: Anass Achahbar, Mats van Huijgevoort, Ricky van Haaren, Elvis Manu, Matthew Steenvoorden, Terence Kongolo en Tonny Trindade de Vilhena.

De selectie van Ajax telt 31 spelers. Daarvan zijn er veertien opgeleid door de Amsterdammers, wat neerkomt op een percentage van 45%. Met Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Vurnon Anita, Lorenzo Ebecilio, Daley Blind, Derk Boerrigter, Aras Özbiliz, Ricardo van Rhijn en Dico Koppers heeft Ajax, mede dankzij blessures en schorsingen, dit seizoen veel invloed vanuit de jeugd op het eerste elftal. Verder kloppen ook Lesley de Sa, Davy Klaassen, Jody Lukoki en Ruben Ligeon op de deur van het eerste elftal.

Bij de jeugdelftallen is Feyenoord ook regelmatig hofleverancier. Bij het Jong Oranje van Cor Pot is Feyenoord het meest prominent vertegenwoordigd door het selecteren van Leerdam, Martins Indi, De Vrij, Nelom, Clasie en Cabral. Ook de door Feyenoord opgeleide Leroy Fer en Rajiv van La Parra zitten in dit elftal. Ajax is minder vertegenwoordigd met de aanwezigheid van Lorenzo Ebecilio en de oud-Ajacieden Ben Rienstra en Sergio Padt.

Tegenargumenten
Ajax staat bekend om het voortbrengen van grote namen uit haar jeugdopleiding. Kijk maar eens naar het huidige Oranje. Met Maarten Stekelenburg (AS Roma), Gregory van der Wiel (Ajax), Urby Emanuelson (AC Milaan), John Heitinga (Everton), Nigel de Jong (Manchester City), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur) en Luciano Narsingh (SC Heerenveen) levert Ajax een enorme bijdrage aan Oranje. Bovendien hebben de meesten van hen een topclub bereikt na de jeugd te hebben genoten in de hoofdstad.

In het huidige Oranje zijn de Feyenoord-invloeden een stuk beperkter, met de aanwezigheid van Jeffrey Bruma (HSV), Ron Vlaar (Feyenoord), Robin van Persie (Arsenal) en Georginio Wijnaldum (PSV).
Zegt Castaignos dat de jeugdelftallen vol Feyenoorders zitten, onderschat hij daarmee ook de waarde van Ajax. Zo zijn de Amsterdammers hofleverancier van het Nederlandse elftal onder achttien jaar met zes spelers, waar Feyenoord er maar twee aflevert.

Conclusie
Door alle feiten tegen elkaar af te wegen, kun je concluderen dat de stelling van Castaignos discutabel is. De jeugdopleiding van Ajax is bekender doordat zij grotere namen af hebben geleverd. Toch kun je zien dat de Rotterdammers tegenwoordig meer jeugd in de eerste selectie hebben, en hofleverancier van Jong Oranje is. Daarentegen is Ajax weer de grootste afgever bij het nationale elftal onder de achttien. Bovendien teert Oranje voornamelijk op spelers uit de Ajax-jeugd.

Volgende keer in De Derde Helft: Prins Ali Al Hussein van Jordanië over hoofddoekjes in het vrouwenvoetbal!

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie